Велик испански тенисист пренаписа историята.Титанът Рафаел Надал осъществи епичен обрат от

...
Велик испански тенисист пренаписа историята.Титанът Рафаел Надал осъществи епичен обрат от
Коментари Харесай

Рафаел Надал вдигна титлата в Мелбърн след уникален обрат

Велик испански тенисист пренаписа историята.

Титанът Рафаел Надал реализира героичен поврат от 0:2 сета във финала на Australian Open против Даниил Медведев и освен сграбчи рекордната 21-ва купа от " Големия шлем ", ами и за повторно покори " Род Лейвър сцена " в блестящата си кариера. Матадора се наложи в двубой, траял 5 часа и 12 минути, с 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5. Това е вторият най-дълъг край на турнир от Големия шлем, а Надал е първият, който прави подобен поврат във край на Откритото състезание на Австралия.

Първи сет 

Още първото подаване на Надал се оказа проблематично и той се нуждаеше от към 6 минути, с цел да поведе с 1:0, след което Медведев скоропостижно взе своя сервис-гейм и заби първия ас за 1:1. Руснакът изглеждаше като че ли може да пробие на нула в идващия сегмент, само че от 0-30 Рафа първо направи вълшебен минаващ удар, а след това показва класата и рефлексите си на мрежата. В последна сметка той избави два брейк-бола и поведе с 2:1.

След като в предходния си гейм на посрещане Медведев не можа да стигне до обстановка 0-40, този път освен го направи, само че и се възползва още от първата си опция за пробив, с цел да натрупа преимущество. Тактиката му досега беше да употребява плоския си бекхенд по правата и да бяга от форхенда на Надал, който пък използваше доста слайсове с бекхендите си в блян да отнеме от скоростта на топката и съперникът му да не може да я употребява оптимално. 

Руснакът доста добре сервираше и не даваше опция на Надал да влезе в същинско разиграване след ретура си, а в това време предвижаше идеално какво ще се случва след ударите на испанеца и успяваше да държи топката задоволително ниско, с цел да дочака неточност или с цел да си обезпечи преимущество. Още един пробив на нула означаваше, че Медведев ще сервира за сета при 5:2. Това се случи без никакви проблеми и след 42 минути игра резултатът беше към този момент в интерес на любимеца.

Втори сет

В четвъртия гейм след цели 40 удара в най-дългото до тогава разиграване Надал стигна до двоен брейк-бол с изумителна къса топка от подсечен бекхенд. Въпреки че първият бе отразен с ас, Медведев не сервираше безапелационно и след непредизвикана неточност от бекхенд разреши на противника да натрупа преимущество с 3:1.

Руснакът загуби огромна част от концентрацията си от първия сет и изглеждаше, че ще му би трябвало време да си възвърне високото равнище. Надал стартира доста по-добре да миксира ударите и темпото и понижи неточностите от първите 40 минути на мача.

За страдание на почитателите на Матадора обаче той позволи спад на първия си сервис в несъответствуващ миг и трябваше още веднъж да влиза в продължителни разигравания и да отразява два шанса за пробив. Руснакът успяваше да връща топките по диагоналите и с нападателния си ретур върна пробива за 4:3.

Перфектна къса от форхенд на Рафа му обезпечи нов брейк и опция да сервира за сета, като в този осми гейм на посрещане испанецът се регистрира с доста " смъртоносни " подсечени бекхенди и един мощен форхенд на линията. В доста значим миг обаче Медведев още веднъж показва качествени ретури и засипа с плоски бекхенди Надал, който стартира сервирането си с две непредизвикани неточности и трябваше да отразява два шанса за рибрейк. Два пъти излизания на мрежата от Матадора след начален удар разрешиха да се стигне до дюс. 

Буквално с един " косъм " обаче бекхенд на Медведев закачи линията и му даде само че брейк-бол, само че той бе отразен с нова гениална къса топка посредством форхенд по противоположния диагонал. Любопитното бе, че фен нахлу на корта преди началния удар на испанеца и за минутка прекъсна играта. Сантиметър в навън от бекхенд на Надал отново даде опция за пробив, само че и тя бе отразена посредством добър сервис. Матадора стигна и до сетбол, само че Медведев го обезврежда със серия от плоски бекхенди. Петият късмет за пробив на руснака към този момент беше осъществен и той остана в сета.

Двамата се захапаха крепко в идващия сервис-гейм на Надал, като съществена причина за достигането до дюс се оказаха три непредизвикани неточности от ракетата на Матадора, който също по този начин не можеше да разчита и на добър % вкаран първи сервис в гейма. Испанецът пропусна още една опция да поведе с 6:5 поради нова неправилност от форхенд, само че това не му попречи да вдигне равнището на централизация в идващите си две точки и най-сетне да провокира Медведев още веднъж да сервира за оставане в сета.

Руснакът също към този момент поддаваше на напрежението и в три следващи подавания не съумя да вкара първия си сервис. Надал се възползва от неувереното сервиране на своя противник, с цел да стигне до тъждество 30:30 в гейма, само че първенецът от US Open сполучливо се оправи с задачата да докара нещата до тайбрек.

Надал нанесе първия по-сериозен удар в тайбрека, излизайки напред с минипробив напред при 2:0 след неприятно воле от ракетата на Медведев. Руснакът обаче бързо възвърне паритета, като първо наниза печеливш удар от бекхенд, а по-късно се възползва от нова непредизвикана неточност на испанеца - 2:2. Двамата си поделиха по една сполучлива аудиенция на мрежата, с цел да сменят страните при 3:3. Веднага след късата пауза Матадора съумя да вкара превъзходен ретур и да си завоюва нов задатък от един минипробив в резултата, а също така откри метод и да усили дистанцията сред двамата на 5:3 в идващото си подаване. Той обаче бе сварен неопитен на мрежата при опита си да приключи идващото си подаване по бързия метод, като Медведев върна минипробива. Руснакът сподели темперамент и първи доближи до сетбол при 5:6 след постоянни изяви на сервис, а незабавно по-късно постави точка на разногласието във втория сет с необикновен минаващ удар, с цел да поведе в общия резултат с 0:2.

Трети сет

Изненадващо на старта на третия сет точно Медведев имаше повече компликации при спечелването на сервис-гейма си, само че все пак оставаше чувството, че Надал продължава с огромния брой непредизвикани неточности и от всевъзможни позиции не съумява да приключи положителните си офанзиви. В разигравания над 9 удара той бе сбъркал 16 пъти, а руснакът единствено 5.

Статистиката демонстрира, че единствено три пъти в кариерата си Матадора е правил поврат от 0:2 сета, а за финален път това се случва на " Уимбълдън " против Михаил Южни преди цели 14 години.

Надал не се даде макар компликациите в играта си и макар насъбраната отмалялост и от 0-40 съумя да изравни на 3:3, като по-впечатляващото беше, че завоюва две-три дълги разигравания поред, а точно те до момента накланяха везните в интерес на Медведев. Руснакът взе идващия си сервис-гейм, с цел да излезе напред с 3:4, само че оттова нататък Надал подвигна равнището, като първо изравни резултата, по-късно нанесе пробив на 30, с цел да приключи сета с безмилостен гейм на нула, завръщайки се в мача - 6:4.

Четвърти сет

След като Медведев с леко неуважение подходи към възможностите си за пробив в предходния сет и беше осъден от Рафа, в този момент той още веднъж получи такава опция, само че Матадора този път я отрази с хубава композиция сервс-форхенд. Но малко по-късно Надал му подари още една с несполучлива къса топка, единствено че опит за бекхенд по късия диагонал на руснака изненадващо откри мрежата и равенството отново бе възобновено. В последна сметка след още един дюс и продължаващи неубедителни бекхенди на Медведев Надал съумя да стигне до 1:1, и то на практика без първия си сервис.

Форхендът на Медведев също спря да му прави работа, а началният удар също не помагаше и се стигна внезапно до 15-40. С двойна неточност - първата му във финала - руснакът самичък си опропасти преимуществото в мача и изостана с пробив в четвъртия сет. Веднага по-късно той викна физиотерапевт.

След масажа на лявото бедро Медведев посъживи рисковия си бекхенд по правата и усили дълбочината на ретурите, което му разреши да стигне още веднъж до брейк-бол. За разлика от предходните пет такива случая, този път пробивът стана факт след две следващи неверни решения с форхенда на Надал - 2:2.

След това пък бе ред на Надал да направи два невероятни форхенда и след това да стигне до обстановка 0-40 в своя изгода, само че тогава последваха нови непредизвикани неточности за Матадора. Особено при третия брейк-бол испанецът пресили излишно форхенд по противоположния диагонал, само че единствено малко по-късно наказа неубедително излизане на мрежата на противника за нов късмет за пробив. Този път с предната страна на ракетата си Медведев контролираше добре разиграването и приключи с рядко срещан уинър със 142 км/ч. Веднага след хубавото решение за форхенд обаче пристигна прибързана къса топка и нов брейк-бол, който руснакът отрази с невърнат сервис. Шестият късмет за пробив бе отстранен от сервиращия с минаващ форхенд, само че седмият към този момент се трансформира в брейк след хубава композиция от къса топка с минаващ бекхенд на Рафа - 3:2.

Надал по удивителен метод затвърди пробива си с няколко вълшебен осъществявания, в това число следващи деми волета от главната линия в приклекнало състояние и след това необикновено стоп воле за 4:2. Рафа явно реши да си отпочине от напрегнатите минали 15-ина минути и без опозиция даде гейма на нула на Медведев за 4:3.

Две следващи непредизвикани неточности от форхенд на Надал му сътвориха неприятности при 0-30, а след това имаше и доза шанс при несполучлива къса топка на руснака и последвал неоснователен лоб. Впоследствие разиграване по диагоналите докара до неточност от бекхенд и двоен късмет за пробив, само че те бяха обезвредени с форхенд уинър и сбъркана къса на Медведев. Още един уинър с предната страна на ракетата по противоположния диагонал и втория ас на Матадора доведоха до 5:3, а противникът му трябваше още веднъж да се замисля за какво блокира и пропилява възможностите си за пробив.

Медведев също трябваше да избавя сетбол на собствен сервис, само че тъкмо тогава началният му удар проработи и той с невърнати и безапелационни подавания стигна до 5:4. Надал за втори следващ път затвори сет на собствен сервис за 6:4 с лесни и бързи точки и на нула.

Първи сет

Медведев направи два аса и като цяло сервираше чудесно в първото си подаване, само че решенията му в разиграванията нормално биваха неверни и наказвани от противника. Надал имаше късмет за пробив, само че все пак началният удар избави руснака от закъснение за първи път в дуела.

Надал записа две безапелационни подавания с къси и бързи точки, а Медведев - едно, единствено че при 2:2 още веднъж се появиха проблеми за международния номер 2, предизвикани от физическата му изхабеност. Бекхендът ни форхендът не вършеха никаква работа, а когато първият сервис не влизаше, Надал наказваше с форхендите си. При следващата му контра (чудовищен форхенд) той реализира пробив и поведе за първи път във финала с 3:2.

От 40-15 в изгода за Надал, когато всичко вървеше по проекта му, той направи две неточности от форхенд и си сътвори съществени затруднения в подаването. Медведев стартира да се задържа в разиграванията без да търси толкоз линиите и при третия дюс стигна до точка за пробив, само че той бе отразен с невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество. При четвъртия дюс обаче Рафа сбърка форхенд с рамката на ракетата и даде нов брейк-бол на съперника му, само че и той по същия метод с подсечен " левичарски " сервис на бекхенда на руснака бе обезвреден. Много тежко разиграване с дълбоки удари отново отиде на сметката на Медведев след неточност на съперника и той стигна до трети късмет за пробив, като упражнението с левичарския невърнат сервис се потрети. Най-накрая с две бързи точки Матадора затвърди преимуществото си в резултата с 4:2.

Само 74 секунди бяха нужни на руснака да понижи на 4:3. Следващият сервис-гейм на Рафа още веднъж беше доста уморителен и изпълнен с сериозни моменти, само че той се оправи и след 10-минутна борба поведе с 5:3. Медведев не можеше да разчита на първия си сервис по този начин както му се искаше, само че въпреки всичко стопи разликата до 5:4 и отново повика физиотерапевта преди решителния гейм.

От 30-0 Надал първо направи непредизвикана неточност от форхенд, а след това и двойна за 30-30. На втори начален удар Медведев вкара добър ретур и след това взе самодейността с бекхенд по правата, с цел да си заслужи точка за пробив. В този миг тъкмо Рафа получи предизвестие за просрочено време за осъществяване на сервис, а след това пристигна и форхенд в мрежата от негова страна - 5:5.

Поредица от неверни решения на Медведев, нова несполучлива къса топка и неоправдани рискови удари го сложиха в състояние 30-40 и надлежно нужда да пази брейк-бол. Той се оправи с форхенд по диагонала след сервис, само че Надал извърши фалшив бекхенд за дюс. Много топспин от предната страна на ракетата на Матадора го изведе до нов късмет за пробив, само че този път невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество го опропасти. Непредизвикано сгрешен бекхенд на Медведев даде трети " прикрит мачбол " на испанеца, а руснакът му го подари с неуместно сгрешен форхенд - 6:5.

Този път Рафа не трепна и затвори мача на нула за 21-вата си купа от " Шлема ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР